6728 SZEGED NAPOS ÚT 9.

+36 70 389-95-92

info@qkac-car.hu

Hétfő-Péntek: 8:00 – 17:00

Hétfő-Péntek: 8:00 – 17:00
Forduljon hozzánk bizalommal +36 70 389-95-92
6728 SZEGED NAPOS ÚT 9.

Így készülj fel a télre

Így készülj fel a télre

Az utóbbi hetekben még igazán élvezhettük a vénasszonyok nyarát, napközben nem volt ritka a 20°C fok körül hőmérséklet sem, így a naptár szerint hamarosan beköszöntő tél a gondolatainkban még nagyon távolinak tűnhetett. De nincs már annyira távol és menetrend szerint érkezni is fog és hogy ne érjen váratlanul Téged, mint autótulajdonost ez a tény, össze szedtem néhány pontban, hogy milyen előkészületeket érdemes elvégezni az autón, hogy ne érjenek kellemetlenségek.

HŰTŐFOLYADÉK, FAGYÁLLÓ

Az egyik legfontosabb feladat ellenőrizni a hűtőfolyadék fagyáspontjának értékét. Hogy miért fontos ez? Extrém hideg esetén, amikor a hőmérő higanyszála bőven a 0°C alá süllyed, a víz kristályosodik, azaz megfagy és a fagyás következtében a víz térfogata megnő. Ha ezt egy zárt rendszerben teszi, mint például egy motorblokk, akkor a térfogat növekedés utat tör magának, ami a motorblokk deformálódását, elrepedését eredményezi, ami igen kellemetlen és költséges probléma, legrosszabb esetben a motor cseréjével is járhat. Ezt a problémát viszont könnyű elkerülni fagyálló hűtőfolyadék használatával. A folyadék etilénglikolt tartalmaz, ami a víz molekulákkal kötésben meggátolja a víz kristályosodást. Az etilénglikol koncentrációjától függ a folyadék fagyáspontja, a koncentráció ellenőrzése pedig egyszerűen, műszeres ellenőrzéssel történik, amit el tudsz végeztetni a jobb benzinkutakon, vagy a Qkac-Car szervizben.

AKKUMULÁTOR

Az akkumulátor ellenőrzése nem kapcsolódik közvetlenül a tél érkezéséhez, ámde van egy tipikus meghibásodás, ami a téli hideg éjszakák során szokott gyakran bekövetkezni, mégpedig, az előző nap “pöccre” induló, látszólag hiba mentesen működő autó másnap reggel nem indul el. Jó esetben az indításkor az önindító még teker egyet-kettőt, de inkább nem történik semmi a kulcs elfordításakor. Ezt pedig a régi, 5-6 évnél idősebb akkumulátor okozza, ami a természetes elhasználódás következtében “elveszti” a töltését egyik pillanatról a másikra, ami persze mindig olyankor történik, amikor időpontra kell mennünk, vinni kell a gyereket az iskolába vagy sietünk valahova. Ha ezt el szeretnénk kerülni érdemes utána járni, hogy milyen idős az akkumulátor és ha szükséges, vagy nem szeretnénk átélni ezt a kellemetlenséget, akkor cseréltetni kell, amit célszerű szervizben elvégeztetni.

TÉLI GUMI

A gumicserét nem is részletezném, ez az amit jó eséllyel minden autótulajdonos fejébe vésett már, hiszen ha nem négy évszakos gumit használ, akkor évente kétszer biztosan sorra kerül a folyamat. Ellenben ha tehetjük, érdemes előre gondolkodni, mert az utolsó pillanatra hagyott cserék sok bosszankodással járhatnak, mert ugye nincs időpont a gumisnál, és hát hétvégére kell a kocsi, mert hosszabb távra mennénk, szóval jön “valahova nem lehetne beszorítani, oldjuk már meg valahogy” telefonhívások sora, ami ugye mindenki számára kellemetlen és érdemes elkerülni.

JÉGOLDÓ ALKALMATOSSÁGOK

És végső soron, ha a nyílt ég alatt tartjuk a kocsit, akkor érdemes beszerezni és az autóban tartani néhány hasznos eszközt, úgy, mint a jégkaparó, vagy az ablaktisztítóhoz hasonló kiszerelésben kapható jégoldós szélvédőmosó. Újabb autóknál már nem igazán van rá szükség, de bizonyos esetekben jó szolgálatot tehet egy zárjégoldó, ha az extrém hideg miatt befagyna a zár, de figyeljünk, hogy ezt ne az autóban tartsuk  Végül ne felejtsünk a szélvédőmosó tartályba is időben téli ablakmosó folyadékot tölteni, mert az első pontban részletezett fagyásos problémák itt is érvényesek.